Cowon D2 hands on

Járt nálam egy-két hete az iAUDIO márkanevű MP3 lejátszóiról méltán híres Cowon legújabb készüléke, a Cowon D2.

Cowon D2
A kütyüre méltán lehet büszke a Cowon. A megszokott kiváló hangminőség mellett az alábbi érdekes tulajdonságokkal kápráztat el a készülék: SD/MMC kártyás bővíthetőség (prémium kategóriában igencsak ritka), MP3/OGG/FLAC/APE(!) támogatás, érintőképernyős vezérlés, videólejátszás 30 fps-sel, 37 mW kimeneti teljesítmény, tévékimenet.

Mindent tud tehát, amire szükség lehet: a zene- és videólejátszás mellett természetesen van rádió (felvételi lehetőséggel), képnézegető (zoomolással), hangrögzítés a beépített mikrofonról vagy vonalbemeneten keresztül (WMA-ban, akár 256 mbps bitrátával) és szövegfájlok olvasgatásának lehetősége.

A készülék kezelésébe újdonságot hoz az érintőkijelző: végre a Cowon felismerte, hogy erre van igény az ilyesmi küyüknél – bár véleményem szerint a hardveres gombok számát drasztikusan lecsökkentették, egy picivel több gomb azért maradhatott volna, a zsebben történő kezelés megkönnyítéséért.

Cowon D2

A másik eset, amikor jól jöttek volna a hardveres gombok, az a tévékimenet használata. Ekkor sajnos az érintőképernyő letiltódik, illetve a hardvergombok sem működnek; bármelyik gomb megnyomása a tévékimenet kikapcsolásra kerül és a készülék visszatér az érintőképernyő vezérléshez. Ezen azért lehetett volna még csiszolni egy picit.

A hangzásra nem kell sok szót pazarolni, mindenki tudja, aki valaha használt már iAUDIO készüléket, hogy a Cowon zenelejátszói nagyon szépen szólnak. Állítható öt sávos equalizer, mélyhangkiemelés, BBE hangeffekt, MP Enhance hangzásminőség-javító valamint térhatás növelés. Mindezt megfűszerezve a csatornánkénti 37 mW kimeneti teljesítménnyel, ami magasabb hangerőnél garantáltan leviszi a fejünket.

A készülék videólejátszási képességei is figyelemre méltóak, videókból Xvid-et 2 mbps bitrátáig eszik meg, WMV-ből 768 kbps-ig (WMV9) birkózik meg a fájlokkal. Egyetlen hátulütője a dolognak, hogy a lejátszani kívánt fájlokat JetAudioval át kell alakítani lejátszás előtt, mivel a videók mérete 320×240 lehet. Felirat használatára csak úgy van lehetőség, ha azt ráégetjük a lejátszandó videóra.

A rádió, felvétel, képnézegető, szövegolvasó funkciókra nem térek ki külön, a Cowon-tól már megszokott minőséget kapjuk. Természetesen ezeknek a funkcióknak mind-mind ára van, így a készülék sajnos nem olcsó, de még így is egy különleges, és nagyon jó készüléket tudhat magáénak, akinek futja rá.

Megvásárolható: Infopatika

Hasonló bejegyzések:

Közzétéve:
kütyük kategóriába sorolva

12 hozzászólás

  1. iAudio rules. Nagyon meg vagyok elégedve az iAudio5 lejátszómmal, szerintem még hosszú évekig ki fog szolgálni. Ez a D2 cucc is igéretesnek tűnik, kár, hogy én nem vagyok az ilyen zenés-videós-médiajátszós kütyük híve, nekem az MP3-rádió-diktafon kombó bőven elegendő. 🙂

  2. „végre a Cowon felismerte, hogy erre van igény az ilyesmi küyüknél”
    hát nekem bizony nincs ilyen igényem, akkor én elmaradott vagyok?
    U2 az tuti és kész

  3. LJoE: ne mondd, hogy nem szeretsz trendi lenni…
    ha lenne autód a hátsó fejtámlába is LCD kijelzöt szerelnél, mer az olyan bling-bling

  4. Nyilván kell egy bizonyos fokú kütyümánság ehhez is, de attól még néha jelentősen javítja a kezelhetőséget bizonyos esetekben a touchscreen. Néha meg erősen rontja, természetesen. 🙂

    Egyébként meg ez a jövő ha tetszik, ha nem, néhány év múlva nem lesz már más. Hogy ez jó-e, az persze egy másik kérdés.

  5. Kedves Blackdog!

    Miután még egy ideig nem szállítanak A/V-out kábelt a D2-höz Magyarországra, nem tudom kipróbálni a készülék Tv-n megjeleníthető JPG-és videólejátszási képességeit.
    Azt Írod, hogy mindent letilt az említett funkciók alatt.
    Nekem azért lenne fontos a lejátszó, hogy több helyen járva képeket és videóbejátszásokat tudjak bemutatni hagyományos tévéken. (És azért Flashplayeres gépen, hogy e mellett futás közben is hallgathassam).
    Kérdésem az lenne, érdemes-e a kipróbálásig várni, vagy erre a gép nem megfelelő, és válasszak valami kedvezőbb árú gépet?

    Köszönettel:

    Gábor

  6. Szerintem az általad írt feladatokra megfelelő ez a kütyü, tehát elindítasz egy videót vagy egy képekből álló slideshow-t, és kilököd a képet a tv-re, és lehet nézni.
    A gond akkor lenne, ha pl. bele akarsz tekerni mondjuk egy videóba, mert ahhoz vissza kell venni a képet a tv-ről, tekerni, utána visszaküldeni a tv-re. Ez picit talán kényelmetlen. Viszont az eltelt majd’ 2 hónapban több új firmware is kijött a géphez, és lehet, hogy javít a készülék kezelhetőségén TV kimenetre kötve (de ezt nem tudom).

    Viszont futáshoz én nem merném ezt a kütyüt vinni, viszonylag azért nagy, és aggódnék, hogyha elejtem, akkor a touchscreen-nek annyi.

  7. Azon gondolkodom, hogy melyik készülék lenne hasonló, mint a d2.
    Mert darabonként indítanám én is, és a minőség más játszóban is olyan lenne. Pl.LOnghorn M16, vagy vosonic VP6230?

  8. Szia!

    Már régi téma, de lenne egy kérdésem a D2-höz (tegnap vettem egy ilyet): a fülhallgató jobb fele kb. 25 cm-rel hosszabb, mint a bal. Ez gyárilag ilyen, vagy csak az enyém hibás? Tudom, hogy ez hülye kérdés, de nem találtam eről sehol infót.

  9. Szia rlaci!

    Ez gyárilag ilyen, ez az a fajta fülhallgató, aminek a jobb oldalát a nyakad mögött kell elvezetni a füledhez, azért hosszabb a jobb fele.

  10. Köszönöm, így már értem, csodálkoztam volna, ha hibás a cucc, a Cowon termékei minőségiek. Mivel a korábbi MP3-lejátszómnak szimmetrikus fülhallgatója volt, ez első ránézésre furcsának tűnt.

Hozzászólások lezárva.