Szubjektív: Rayman Raving Rabbids – A 2006. év játéka PC-re (is)

Hát(tal nem kezdünk mondatot) ezt is megértük. Belefutottam egy olyan játékba, aminek debilsége és „pure fun” jellege annyira lenyűgözött, hogy bár az év utolsó heteiben érkezett, én mégis neki szavaztam az év játéka címet saját kis szubjektív univerzumomban.

Raving Rabbid

Hogy miért? Menjünk szépen sorjában. Már az alapötlet is sok mókát sejtet: Rayman barátunk zöld kis béka haverjait egy kellemes nyári piknik alkalmával elrabolták az elmegyógyintézetből szökött debil nyulak, őt pedig börtönbe vetették, és arra kényszerítették, hogy egy arénában mindenféle idióta játékon tegye próbára képességeit. A sikeresen abszolvált feladatokat egy-egy pumpával jutalmazták. A pumpát nézve hősünknek támadt egy zseniális ötlete…

Nos, a fenti sztori kellő idiotizmusa ellenére nem sejteti, hogy mennyire szórakoztató játékról van szó. A story módban (ez tulajdonképpen az egyjátékos mód) napokra vannak bontva az események. Minden nap új, az arénában eltöltött napot jelent. Az arénában 4 kis kapu található, valamint egy nagyobb. A négy kis kapu négy minijátékot jelent, ami minden arénában más és más, de ahogy telnek a napok, találkozunk visszatérő minijátékokkal is. Legalább három sikeres minijáték után kinyílik a nagy kapu, ahol a nap végi „boss level” vár ránk. Ha ezt is sikerrel teljesítettünk, visszakerülünk a cellánkba, ahol zenét hallgathatunk, átöltözhetünk mindenféle vicces kosztümökbe és természetesen a pumpáinkkal szórakozhatunk.

A minijátékok többsége nagyon élvezetes és nagyon debil. Ilyen őszinte örömmel már régen játszottam játékkal, végre valami frisset, valami ötleteset nyújtanak. Néhány minijáték felsorolás szintjén: táncolás nyulakkal, bowlingozás nyulakkal, focizás nyulakkal, nyulak ájulttá itatása répalével, az ifjú nyulak kórusában hamisan éneklők fellelése és felpofozása, robbanó ajándék kézbesítése, nyulak válogatott kínzása, tehénfejés, memóriajáték nyúldalolással, nyulak etetése ételek lerajzolásával, nyulak bezárása tengerparti deszkabudikba, birkanyírás, nyulak fejének kalapáccsal verése a minél nagyobb púp elérése érdekében, távbadobás tehénnel, ugrálókötelezés és még sorolhatnám a debilebbnél debilebb feladatokat. Én egyiknél-másiknál hangosan röhögtem a gép előtt magamban. 15 nap van, minden nap 4 minijáték plusz a nap végi főjátékok, tehát rengeteg geggel, apró ötlettel, vicces (debil) feladattal találkozunk majd. Kellő szabadidővel viszonylag hamar kivégezhető az egyjátékos mód. Ha egy napot 100%-ra teljesítünk, a jutalmunk egy zeneszám amit a cellánkban meghallgathatunk, vagy egy ruházat, amivel karakterünket tehetjük egyedibbé.
A játék eredetileg Wii-re készült, és igen erősen épít a Wii kontrollerére. A PC-s verzióban elég jól sikerült átültetni az irányítást – bár garantáltan egér és egérpad gyilkosra sikerült. Az irányításhoz nincs szükség sok gombra, általában az egér és esetleg a space mindenre elég. Nincs annál nagyobb látvány, mint valaki mást nézni, ahogy mint az őrült fel-le rángatja az egeret tehénfejés címén. Wii-ben a mozdulatok azért sokkal természetesebbek, a tehénfejést például tényleg tehénfejés-szerű mozdulatokkal kell végezni, ezért ez a játék Wii-vel a legtökéletesebb, de PC-n is kiválóan irányítható.
A grafika aranyos, a nyulak fantasztikusan festenek. Techdemót ne várjon senki, a grafika a célját pontosan ellátja, de nem fogja megizzasztani a videókártyánkat, integrált VGA-n éppen nem indul el. A hangok fenomenálisak, a nyulak énekelnek, motyognak, röhögcsélnek, ordítanak, dudorásznak, gurguláznak, böfögnek, nyivákolnak, cuppognak, nyögnek a deszkabudiban, sírnak és így tovább. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla szólni, annyira jók. A zenék is igen el vannak találva, főleg a táncolós minijátékok zenéi nagyon jók (a Cindy Lauper-féle „Girls Just Wanna Have Fun” nyulasítása magasan viszi a pálmát), van itt mindenféle stílus a hip-hoptól kezdve a rockon át a diszkóig.

Az egyjátékos mód kivégzése után jöhet a csoportos móka, két mód is van az egymás elleni/egymással történő játékhoz. Ez az a rész sajnos, ahol a PC változat a legnagyobbat bukja a Wii-vel szemben, ugyanis míg a Wii-n két kontrollerrel garantált a móka, a PC-s verzió csak akkor működik szimultán két játékossal, ha gamepadunk is van a géphez csatlakoztatva. Pedig a játék igazi erejét az egymás ellen/egymással történő játék adja, egy Wii-n két kontrollerrel minden házibuli, társas összejövetel garantált sztárja lehet.

Értékelés: Wii-vel együtt akarom!

Hasonló bejegyzések:

2 hozzászólás

  1. ez az ami ami a tuti az állat a tökéletesen beteg röhögös nagyon király játék, thanx hogy megfertőztél vele 🙂

Hozzászólások lezárva.